Zonnepanelen kopen doe je zo!

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar wat zijn belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van zonnepanelen?

Kosten aanschaf zonnepanelen

Allereerst is het nodig te kijken hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen op het dak, wat de beste ligging is en hoeveel panelen uiteindelijk geplaatst moeten worden. Jouw stroomverbruik per jaar moet je ook laten berekenen, zodat je hier het aantal panelen op aan kunt passen. Om een voorbeeld te geven, heb je ongeveer 10 panelen nodig van 330 wattpiek om 3000 kWh per jaar op te wekken.
De kosten voor plaatsing bestaan uit zonnepanelen, de omvormer en een monitoringssysteem, om zo bij te houden wat de opbrengst is.

Opbrengst zonnepanelen

Je gaat na hoeveel energie het huishouden jaarlijks verbruikt en hoeveel zonnepanelen nodig zijn. Aan de hand hiervan kun je kijken naar de opbrengst van de panelen. De opbrengst is echter wel afhankelijk van een aantal factoren. Zo heb je te maken met de ligging van het dak. De voorkeur gaat uit naar panelen die op het dak worden geplaatst en richten op het zuiden. Dit geeft de meeste zonne-uren. Daarnaast is plaatsing op het oosten en westen ook gunstig. De hoek van het dak is ook bepalend. Wil je zoveel mogelijk zon opwekken, dan moeten de panelen een ligging krijgen tussen de 15 en 55 graden. Dit lukt goed op een dak dat al schuin is. Heb je te maken met een plat dak, dan kun je de hoek zelf bepalen. Hoe lager de panelen dan komen te liggen, hoe meer zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Een erkend bedrijf kan helpen bij het maken van de berekeningen, maar je kunt ook een instralingsschijf gebruiken. Hiermee bepaal je of het dak een gunstige ligging heeft en dat je een maximale opbrengst krijgt. Als laatst speelt schaduw een grote rol bij de opbrengst van de panelen. Omdat de zonnepanelen aan elkaar verbonden zijn, zijn ze zeker beïnvloedbaar als het gaat om schaduwvorming. Komt schaduw op één van de panelen, dan zal dit zijn invloed hebben op de rest van de panelen en hun opbrengst. Je moet schaduwstukken zoveel mogelijk vermijden.

Subsidie zonnepanelen

Omdat de aanschaf van zonnepanelen behoorlijk wat geld kosten, komt de Belastingdienst de bewoners tegemoet. Zij zien de aanschaf van zonnepanelen als een soort mini bedrijf in energie. Het voordeel hiervan is dat je de btw kunt terugvragen over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Via de website van de Belastingdienst moet je een opgaaf zonnepaneelhouders invullen en je eigenlijk als ondernemer aanmelden. Je maakt dan gebruik van de kleine ondernemers regeling (ook wel KOR genoemd). Je moet via de factuur aan kunnen tonen dat je de zonnepanelen hebt aangeschaft en dat alles op één naam staat binnen het huishouden.

Beschikbare subsidies voor zonnepanelen

Het milieu speelt steeds meer een belangrijkere rol binnen onze samenleving. We moeten hier zuinig mee omgaan en milieubewuster gaat handelen. Om dit te stimuleren hebben sommige gemeentes nog eigen regelingen met betrekking tot de aanschaf van zonnepanelen. Het is raadzaam te kijken binnen de gemeente of iets wordt gestimuleerd. Wel kun je leningen aanvragen om energiebesparingen aan te brengen binnenshuis. Deze leningen hebben gunstige voorwaarden en een lage rente. Kortom, de moeite waard om eens te informeren naar alle mogelijkheden.

Terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd is afhankelijk van een aantal factoren. Je moet eerst een berekening maken en bepaalde factoren meenemen in de uitwerking. Allereerst ga je kijken naar wat de panelen kosten. Als het gaat om de kostprijs, moet je kijken naar een aantal punten die van belang zijn. Hierbij speelt de grootte van het huishouden mee dat het systeem moet kunnen dragen en het soort paneel dat je aanschaft. Afhankelijk hiervan kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Niet alleen zijn de kosten van de panelen van invloed, ook de apparatuur die verder nodig is voor plaatsing is kostbaar. Denk hierbij aan een omvormer, kabels, montagemiddelen en meetapparatuur. Vaak is het handig om de installatie niet zelf te plaatsen, omdat erkende installateurs hier meer verstand van hebben en weten wat ze doen en waar ze rekening mee moeten houden bij plaatsing van de panelen. Geld hierop besparen zou niet aan te raden zijn. Daarnaast speelt de stroomprijs op moment van plaatsing een rol. Het is goed te kijken wat je normaliter betaald aan stroom en of dit op dat moment uit kan met zonnepanelen. Als laatst speelt de levensduur van de panelen een belangrijke rol. Gemiddeld gaan panelen ongeveer 25 jaar mee.