Oven schoonmaken? Probeer het zo!

Een zojuist gebruikte oven zal eerst voldoende moeten afkoelen, voordat hij gereinigd kan worden. Om een smerige oven te voorkomen, zijn op voorhand wel enige maatregelen te nemen. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd bakpapier onderin de oven en op de bakplaat legt. Hier komt het meeste vuil dan op terecht en dat scheelt een hoop zwaar poetswerk achteraf.

Tips om de oven schoon te maken
Blijkt de oven toch dusdanig vervuild, dat een goede schoonmaakbeurt noodzakelijk is? Gebruik onderstaande tips voor het schoonmaken van de oven.

Kruimels verwijderen
Verwijder kruimels en losse stukjes vuil met een handbezem of een kruimeldief. Ook in het rubber van de deur hoopt zich vaak veel viezigheid op. Vergeet deze dus niet als je de kleine restjes uit de oven veegt of zuigt.

Gebruik citroen
Als de oven vol zit met aangekoekt vuil, is het gebruik van citroen een doeltreffend middel. Zorg dat de oven eerst wordt voorverwarmd op 200 graden. Snijd de citroen in plakjes en leg deze in een kleine ovenschaal. Als je het citroen zo een tijdje laat liggen, zal je zien dat het vocht van de citroen verdampt. Niet alleen geeft dit een lekker frisse geur, het zorgt er ook voor dat het aangekoekte vuil zacht wordt. Als je hierna een sopje maakt en met een vochtige doek de oven afneemt, is hij weer heerlijk schoon.
Het raampje van je oven kan met wat glasreiniger eenvoudig worden schoongemaakt.
Zo heb je in korte tijd je oven weer klaar voor gebruik.

Dikke groene zeep en ammoniak
Als je ammoniak en groene zeep in huis hebt, kun je deze samen gebruiken om je oven te reinigen. Hiervoor haal je eerst alle roosters en de bakplaat uit de oven en veeg je de kruimels weg.
Pak de dikke groene zeep ter hand en smeer de binnenkant van je oven in met een laag.
Zet hier een schaaltje ammoniak bij in en laat dit een nacht samen inwerken.
De volgende dag kan je met een sopje van afwasmiddel en water het vuil weghalen. Gebruik eventueel een schuursponsje voor hardnekkige plekjes.

Azijn met baking soda
Een andere combinatie van twee producten is baking soda met azijn.
Meng wat afwasmiddel met bakingsoda en smeer hier de binnenkant van de oven mee in. Maak de substantie niet te dun, zodat het mengsel niet uit de oven kan lopen.
Pak nu wat azijn (eventueel in een plantenspuit) en doe een laagje over bovengenoemd mengsel. Als je genoeg tijd hebt, laat het geheel dan een nachtje goed intrekken. De kans dat het aangekoekte vuil zich dan snel laat verwijderen, is zo een stuk groter.
Moet je de oven dezelfde dag nog gebruiken, laat het geheel dan ongeveer een kwartiertje intrekken en maak het daarna grondig schoon met een vochtige doek.

Puimsteen
Net als een schuursponsje, kan een puimsteen goed worden gebruikt voor het verwijderen van aangekoekte etensresten. Maak de puimsteen vochtig en ga met wat kracht over het vuil. Als alle aangekoekte resten loslaten, kan je de oven met een vochtige doek reinigen.

Ovenreiniger
Er zijn diverse ovenreinigers op de markt die de klus ook kunnen klaren. Nadeel van deze reinigers is echter dat ze behoorlijk prijzig zijn. Zonde om hier veel geld aan uit te geven terwijl de bovengenoemde tips erg goedkoop zijn.

Roosters en bakplaat schoonmaken
Niet alleen de oven zelf maar ook de accessoires moeten regelmatig gereinigd worden.
Ook hier kan baking soda weer uitkomst bieden. Maak een papje van baking soda en smeer het rooster hier zorgvuldig mee in. Het is goed om een vuilniszak onder het rooster te leggen. Zo houd je de ondergrond schoon en kan je het rooster een hele nacht laten weken in het badje van baking soda.

Voor je bakplaat is de combinatie van baking soda en azijn wederom heel doeltreffend. Door ze samen te gebruiken, krijgen ze namelijk een ontvettende werking. Dit voorkomt onnodig boenen op de bakplaat. Je laat het even een kwartiertje inwerken en de etensresten laten eenvoudig los. Pak daarna nog even een doek of was de bakplaat even af met een afwasmiddel.

Met deze tips is jouw oven snel weer schoon en fris.