Bedrijfsfitness van belang voor ieder bedrijf

Bedrijfsfitness heeft als doel om werknemers te laten sporten. Dat klinkt eenvoudig, nu de praktijk nog. Een baas die tegen zijn personeel zegt dat ze na werktijd moeten fitnessen en het daarbij laat, is niet voldoende. Bedrijfsfitness is een actief initiatief van de werkgever en maakt sporten aantrekkelijk voor werknemers.

Een werkgever kan ervoor kiezen om een eigen fitnessruimte beschikbaar te stellen waar zijn personeel kan trainen. Ook kun je als werkgever wekelijks een personal trainer inhuren die een groepstraining verzorgt. Dat kan bijvoorbeeld in een hal, een magazijn, of op de parkeerplaats. Een gezamenlijke bootcamp is hier perfect voor. Op deze manier leer je elkaar ook nog eens beter én anders kennen. Een andere en veel gebruikte optie, is om als bedrijf samen te werken met een sportschool. Door belastingvoordeel kan de korting voor werknemers op een sportschool-abonnement oplopen tot wel 50%. In Nederland zijn ruim 3000 sportscholen die bedrijfsfitness aanbieden. Zo is er altijd wel een sportschool in de buurt die daar graag aan meewerkt.

Fysieke voordelen voor de werknemer

Een voordelig abonnement op de sportschool is al een groot voordeel op zich. Maar veel belangijker is dat jij gaat sporten. En dan maakt het echt het niet uit wat voor werk je overdag doet. Bij een zittend beroep is het uiteraard belangrijk om ook te sporten. Langdurig zitten is ongezond. Problemen als rugklachten, nekklachten en overgewicht kunnen ontstaan door een zittend beroep. Een regelmatig bezoek aan de sportschool kan deze klachten voorkomen, verminderen of zelfs verhelpen.
Mensen met een actief beroep denken misschien dat de sportschool voor hen overbodig is. Maar niets is minder waar. Blessures en overbelasting kun je juist voorkomen door te fitnessen. Elke sportschool biedt begeleiding aan en kan een aangepast trainingsplan samenstellen, afgestemd op jouw beroep.

Mentale voordelen voor de werknemer

Na slechts een paar bezoekjes aan de sportschool merk je al resultaat. Je slaapt beter, je hebt meer uithoudingsvermogen en je vermoeidheid neemt af. Op het mentale vlak boek je ook nog eens winst. Doordat je fitter en sterker bent, kun je meer aan op je werk. Stress is verder weg dan ooit en de kans op angst en depressie verkleint. Ook geeft sporten jouw zelfvertrouwen een boost. Sporten maakt namelijk endorfine aan. Dat is een gelukshormoon dat zorgt voor een euforisch gevoel en het onderdrukt pijn.

Voordelen voor de werkgever

Ben je als werkgever nog niet helemaal om? Heb jij je ooit op een businessclub laten aanpraten dat sporten alleen maar blessures veroorzaakt, met als gevolg werknemers die zich ziek melden? Bedrijfsfitness zorgt juist voor minder ziekteverzuim. Mensen die regelmatig sporten, verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder. Daarnaast presteren fitte mensen op alle fronten beter. Fitte medewerkers zijn productiever, scherper en stressbestendiger dan hun niet sportende collega’s. Een ander voordeel is commitment. Werknemers die gebruik maken van bedrijfsfitness zijn hier vrijwel allemaal positief over. Hierdoor versterkt het de binding tussen het personeel en een bedrijf. Werknemers die samen als groep sporten, versterken hun onderlinge band. Deze vorm van teambuilding maakt zowel de individu als de groep sterker.

Gewoon doen

Sporten is gezond, voor iedereen. Je zit mentaal beter in je vel, je bent fysiek fitter en het is ook nog eens leuk om te doen. Dus als jouw werkgever bedrijfsfitness aanbiedt, twijfel niet en maak er gebruik van. Is die mogelijkheid er niet? Boor het onderwerp eens aan op het juiste moment, bij de juiste persoon. Nee heb je, ja kun je krijgen.
En jij als werkgever: overweeg de mogelijkheden, inventariseer onder jouw werknemers en neem ze serieus. En als er vraag naar is, maak er werk van. Iedereen heeft er immers voordeel van.