Je rijbewijs halen, hoe werkt dat?

Jij wil binnenkort je rijbewijs halen, maar je hebt eigenlijk geen idee hoe je daar aan komt? Hieronder vindt jij een stappenplan dat je kan volgen om jouw rijbewijs zo snel mogelijk te halen. Lees het door om er zo achter te komen, welke stappen je moet ondernemen en wanneer je in aanmerking komt voor een rijbewijs.

Stap 1: Wanneer mag ik beginnen met het halen van mijn rijbewijs?

Op het moment dat jij 16 en een half jaar oud bent, mag je beginnen met het nemen van rijlessen. Echter, pas vanaf dat je 17 bent, mag je het praktijkexamen afleggen en pas vanaf je 18e mag je alleen rijden. Tussen je 17e en 18e moet je dus onder begeleiding rijden.

Stap 2: Beginnen met rijlessen bij een rijschool

Wanneer jij in aanmerking komt voor het rijbewijs, kan je beginnen met het zoeken van de juiste rijschool. Wellicht heb je via vrienden al een geschikte instructeur gevonden, anders kan je natuurlijk makkelijk het internet gebruiken. Het is belangrijk om iemand te vinden waarbij je je prettig en veilig voelt. Je zal veel uren met deze persoon in de auto moeten doorbrengen, dus dat is erg belangrijk. Ook moet je natuurlijk een oogje op de kosten houden: de ene rijschool vraagt meer geld dan de ander.

Stap 3: Het halen van het theorie examen

Als jij onderweg bent met je rijlessen moet je ook gaan leren voor je theorie examen. Jouw rijschool zal je hierbij helpen, maar je moet zelf via het CBR een examen inplannen. Je kunt zelf leren voor de toets, maar je kan er ook lessen voor nemen. Het is maar net wat je zelf prettig vindt en wat je budget toelaat. Het examen bestaat uit kennis- en inzichtsvragen. Voor de kennisvragen moet je een dik boek bestuderen en voor het inzicht moet je veel oefenen. Je kunt online theorie examens oefenen. Pas wanneer je jouw theorie examen hebt gehaald, kan je een praktijkexamen inplannen. Sommige mensen moeten meerdere pogingen wagen, dus begin hier op tijd mee om extra tijd en vooral uitgaven te voorkomen.

Stap 4: De tussentijdse toets en het praktijkexamen

Ondertussen ben jij natuurlijk hard aan het lessen in de auto zelf. Als jij je theorie hebt gehaald kan je een praktijkexamen aanvragen. Echter, je kan ook eerst een tussentijdse toets doen. Met deze toets oefen jij voor het examen, maar als jij je bijzondere verrichtingen zoals inparkeren al goed op deze toets doet, dan krijg je een vrijstelling voor het examen. De toets kost geld, maar de mensen die een tussentijdse toets doen, halen vaker het examen in één keer. Aangezien de examens erg duur zijn, is dit dus zeker het overwegen waard. Het praktijkexamen zelf bestaat uit een rondje rijden van maximaal een half uur, maar meestal korter. Je zal allerlei opdrachten moeten uitvoeren en altijd een klein stukje op de snelweg moeten rijden. Meteen na het examen zal de examinator jou vertellen of je het gehaald hebt. Is het niet gelukt? Dan mag je pas twee weken later een nieuwe poging wagen.

Stap 5: Het aanvragen en ophalen van het rijbewijs

Als jij het praktijkexamen hebt gehaald en dus ook al het theorie examen, dan kan jij jouw rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Dit is eigenlijk hetzelfde als het aanvragen van een paspoort of een ID. Pas als jij het fysieke roze kaartje hebt mag jij pas in de auto achter het stuur stappen. Als jij nog onder de 18 bent, dan moet je een extra pasje aanvragen en je mogelijk begeleiders aangeven. Deze begeleiders worden eerst gescreend en dan wel goed gekeurd of afgekeurd.

Stap 6: Verlies je rijbewijs niet!

Helaas is het niet zo dat je jouw rijbewijs niet meer kan verliezen als je deze eenmaal hebt. Als jij veel te hard rijdt of echt heel erg asociaal rijgedrag vertoont, dan kan Justitie jouw rijbewijs voor bepaalde tijd afnemen. Ook als jij fysiek niet meer in staat bent om te rijden door een ziekte of bijvoorbeeld ouderdom, dan kan jij jouw rijbewijs verliezen.